Fiskeutrustning

Även om våra förfäder på något sätt lyckades fånga fiskar med händerna så är fiske i mångt och mycket en materialsport. Självklart är det viktigt att man har kunskap om hur fiske går till och i vilka vatten man bör pröva sig fram, men har man ett spö som inte håller när fisken väl hugger eller om man använder sig av fel bete kan man lika gärna låta bli.

Något väldigt grundläggande och en bra start om man vill testa att fiska är att testa mete. Det är mycket billigt och enkelt att utföra. Dessutom är det relativt lätt att fånga fisk med denna metod. Det enda man behöver är metrev och ett metspö. Metspöt kan man göra själv i trä eller liknande om man så vill men det brukar inte vara särskilt dyra att köpa. En metrev brukar kosta runt 30 kronor och består av en lina, en krok, ett sänke och ett flöte. Dessutom behöver man ett bete att trä på kroken. Det vanligaste är att använda vanlig mask som man själv kan gräva efter i sin trädgård. Har man inte tillgång till trädgård går det dock oftast att köpa levande metmask i sport och fiskeaffärer. När man har skaffat utrustningen är det bara att sätta igång.

Vill man prova något lite svårare kan man skaffa ett så kallat kastspö. Då använder man sällan levande bete utan man använder istället olika fiskedrag som finns i många olika utformningar. Denna typ av fiske är dock något dyrare än mete eftersom spöt man använder är mycket mer avancerat. Dessutom bör man inte skaffa ett alltför billigt spö eftersom det värsta som finns är när en fiskelina trasslar in sig. En fiskelina som trasslar in sig kan förstöra en hel fisketur och är en vanlig företeelse vid allt för billiga spön.