Fiskets historia

Så länge det har funnits människor har det troligtvis förekommit fiske i en och annan form och tur är väl det. Teknikerna och utrustningen för att fånga fisk har finslipats genom åren och för oss som lever idag är det en självklarhet att äta fisk då och då. Dessutom vet vi idag vilka fiskar som man kan äta och vilka man inte kan äta. Vissa fiskar är nämligen giftiga och vissa smakar helt enkelt inte bra eller innehåller alldeles för mycket ben vilket försvårar förtäringen.

Arkeologerna har hittat bevis för att fiske har pågått åtminstone sedan den sena stenåldern som inföll för ungefär 40 000 år sedan. Man har gjort analyser av 40 000-åriga skelett och har genom dessa kunnat bevisa att man åtminstone i östra Asien regelbundet åt fisk under den tiden. Det var nämligen i östra Asien som skeletten hittats men troligtvis gäller detta även på andra platser runt om i världen.

Man har även lyckats visa att man under samma period åt annan form av mat från vatten och sjöar såsom musslor och krabbor. Dessutom har man hittat grottmålningar där fiskar och andra undervattensdjur har avbildats som mat i vissa delar av världen.

På den här tiden levde också de flesta som jägare vilket innebar att man förflyttade sig mycket i jakt på föda. Fisket innebar att man inte behövde flytta sig lika ofta eftersom vatten i regel inte försvinner. Däremot var det mycket svårt att fiska i kalla länder på vintern om vattnet frös till is, vilket innebar att man istället var tvungen att förflytta sig mot varmare breddgrader. Förutom att fånga fisk med händerna i olika vattendrag var det vanligt att man fiskade med spjut, och alla som någon gång har försökt fånga en fisk i vattnet med händerna inser snabbt hur oerhört skickliga de måste ha varit.